[ Generalna ] 04 Novembar, 2009 19:21

Parovi trećeg kola:

Fenerbahce Ulker - Cibona

Asvel Basket - Montepaski Siena

Olimpijakos - Lijetuvos Ritas

Marusi - Lotomatika

Aseko Prokom - Armani Džins

Himki - EWE Basket

Žalgiris - Barselona

Partizan - Orlean

Unikaha - Efes Pilsen

Makabi - CSKA Moskva

Union Olimpija - Kaha Laboral(Taukeramika)

Real Madrid -Panatanaikos

Sigurno najzanimljivija utakmica u prethodna tri kola ovogodišnje eurolige jeste susret Real Madrida i atinskog Panatanaikosa. Kao prvo madriđani imaju veoma jak motiv da pobede visestrukog evropskog prvaka, dok ovi drugi imaju jak motiv da budu prvi u ovoj veoma jakoj grupi. Ovo je, međutim , i susret jos dva velikana, dvojice trenera, Željka Obradovića i Etorea Mesine. Mesini sigurno nije svejedno što je izgubio u proslogodišnjem finalu, dok je jos vodio CSKA, to se ne zaboravlja tako lako.U prilog njihovom rivalizmu ide i podatak da su se njih dvojica sastali u dva od prethodna tri finala.

Š to se tiče timova, po nekoliko glavnih igrača nedostaje i na jednoj i na drugoj strani. U redovima madriđana neće igrati Felipe Rejes i Tomas van den Špigl, dok kod atinjana neće igrati Kostas Carcaric, Šarunas Jasikevičijus i Mjak Batist. Zbog velike plejade sjajnih košarkaša čini mi se da se ovi izostanci neće ni primjetiti.

Sigurno će biti uživanje gledati ovaj duel, uz nadu sa moje strane da će PAO dobiti.

 

   
 
[ Generalna ] 04 Novembar, 2009 12:56

 Prirodna oaza ,Zelenkovac, udaljena je 15-ak km od Mrkonjic Grada. Svake rijeci su u ovom slucaju suvišne, a i slika govori više og hiljadu riječi.

 

 

 

 

 Zar ne???

[ Generalna ] 04 Novembar, 2009 12:29
Turisticko-rekreativni centar Balkana je dio gornjosansko-plivske turističke zone i često se naziva “krajiška ljepotica”. Udaljen je 4-5 km od Mrkonjic Grada(Republika Srpska)  i nalazi se uz magistralni put Jajce – Mrkonjić Grad – Bihać (nekadašnji “Put AVNOJ-a”).

Jezerski dio kompleksa čine dva ovalna vještačka jezera: malo i veliko, ukupne površine 56.000 m2. Jezera su izgrađena 70-tih godina 20. vijeka, a napaju se iz planinskih potoka Cjepalo i Skakavac i iz sublakustrijskih izvora ispod Velikog jezera. Jedina otoka je Crna Rijeka, koja te?e u pravcu jug-sjever i nakon 17 km se ulijeva u Vrbas.

O postanku jezera sačuvano je nekoliko legendi u narodu ovog kraja, a interesantna je etiologija njegovog imena. Prema predanju tu su bila dva snažna i duboka izvora-bunara, puna ribe. Pošto se riba na turskom kaže baluk, izvori su nazvani Balukhana (stanište riba). Vremenom je ime promjenjeno u Balukana, i najzad u Balkana (što nema nikakve konotacije sa pojmom Balkan).

U julu i avgustu temperatura vode u Malom jezeru dostiže 20°, pa je tada pogodna za kupanje. Sa druge strane, tokom zime se njegova površina često zaledi pa je moguće upražnjavanje i zimskih sportova. Veliko jezero je bogato raznim vrstama ribe: amur, linjak, pastrmka i dr.