Манастири Метеори (грч. Μετέωρα) је скупина православних манастира у близини грчког града Калампака, у западној Тесалији. Манастири су веома познати по свом несвакидашњем положају на стенама-стубовима и сматрају се највреднијом скупином манастира у Грчкој после Свете горе. Метеори су и на списку културне баштине УНЕСКОа.

Укупно постоји 6 манастира, пет мушких и један женски. То су:

    * манастир Велики Метеор или Преображењски манастир
    * манастир Варалам
    * Манастир св. Варваре
    * Манастир св. Николе Анапауског
    * Манастир св. Стефана
    * Манастир св. ТројицеГрчки назив "Μετέωρα" значи "лебдеће" или "окачено камење", у смислу "камење које лебди у рају".
 Историја

Сматра се да су још у 11. веку овде боравили монаси-пустињаци, а током следећих векова почело васпостављање манастира. Њихов прави процват почиње доласком отоманске окупације у ове крајеве, јер је овако скривено подручје међу огромним стенама-стубовима омогућило примерено одстојање од нове, непријатељске власти. Упочетку било је чак 20 манастира, али је данас свега 6 преостало. У првом раздобљу долазак до манастира био је изузетно тежак - преко кожних лествица или путем огромних мрежа, али ово је омогућило несметан живот и молитву монаха. Почетком 20. века до манастира су исклесане степенице. Последњих деценија манастири су постали место ходочашћа и туристичке посете.
 Географске одлике

Наука говори да су стене-стубови старе око 60 милиона година и да су настале током Терцијара. Време и земљотреси су обликовали масу у стене данашњег облика.